Meijvogel Inbraakbeveiliging

Voorkom accubranden met de accukast

4 augustus 2023

Regelmatig lezen we in het nieuws dat een verbrande of ontplofte accu voor enorm veel schade en gevaarlijke situaties heeft gezorgd. Van ontplofte telefoonladers tot doorgebrande accu’s van elektrische fietsen. De opkomst van lithium-ion batterijen heeft ons dagelijks leven makkelijker gemaakt, maar het gebruik en de opslag ervan brengen ook uitdagingen met zich mee. Het is dan ook van essentieel belang om de veiligheid rondom het opladen en bewaren van deze risicovolle accu’s serieus te nemen.

Gelukkig biedt Meijvogel Inbraakbeveiliging dé oplossing: een brandveilige accukast. Met de aanwezigheid van een accukast kunt u uw apparaten met een gerust gevoel opladen. Of u nu een particulier bent die een veilige manier zoekt om uw elektrische fietsaccu’s op te laden, of een bedrijfseigenaar die een groter aantal apparaten tegelijkertijd wil opladen. In deze blog benoemen we waarom de lithium-ion brandwerende accukast de ideale oplossing is om accubranden te voorkomen en uw woning of bedrijfspand te beschermen.

Wat is een accukast?

Een accukast, ook wel brandkast of oplaadkast genoemd, is een essentieel hulpmiddel voor de veilige opslag en het opladen van lithium-ion batterijen. Deze batterijen brengen aanzienlijke risico’s met zich mee vanwege hun hoge energiedichtheid, waardoor ze gevoelig zijn voor brand en explosies bij beschadiging of oververhitting. Accu’s worden gebruikt in diverse apparaten, zoals elektrische fietsen, smartphones, laptops en tuingereedschappen. Met het oog op de mogelijke risico’s is het van cruciaal belang om ze op een veilige manier op te slaan om ongelukken en schade te voorkomen.

De voordelen van een accukast

Een accukast heeft verschillende voordelen en geeft u bovendien rust en een veilig gevoel. Daarnaast zijn de accukasten:

Getest en gecertificeerd: De accukast is uitvoerig getest en voldoet aan de strengste richtlijnen en veiligheidsnormen. Deze kast is speciaal ontworpen om brand binnenin de kast te houden en te voorkomen dat het overslaat naar uw woning of bedrijfspand.

Waarschuwingssysteem: De accukast is uitgerust met een luid alarm dat afgaat als de deuren te lang openstaan. Dit voorkomt onbedoelde blootstelling van de accu’s aan de omgeving en minimaliseert het risico op brandgevaar.

Temperatuurwaarschuwing: Buiten op de accukast zijn rookmelders en lampjes geïnstalleerd die waarschuwen wanneer een accu oververhit raakt. Dit helpt om snel in te grijpen en potentiële problemen te voorkomen.

Gedoseerd laadsysteem: De accukast is voorzien van een gedoseerd laadsysteem dat ervoor zorgt dat uw groepenkast niet overbelast raakt tijdens het opladen van de accu’s. Dit bevordert de veiligheid van uw elektrische installaties.

Waarom zijn lithium-ion accu’s gevaarlijk?

Lithium-ion accu’s staan bekend om hun zeer hoge energiedichtheid, waardoor ze een grote hoeveelheid energie kunnen opslaan en elektronische apparaten langdurig van stroom kunnen voorzien. Dit maakt ze bijzonder populair voor gebruik in verschillende consumentenproducten als fietsaccu’s. Toch schuilt er een potentieel gevaar in deze accu’s: beschadiging of productiefouten kunnen leiden tot een gevaarlijk fenomeen dat bekend staat als ’thermal runaway’. Hierbij ontstaat een kettingreactie binnenin de accu, wat kan leiden tot brand en in extreme gevallen zelfs explosies.

Het gevaar schuilt in het feit dat een beschadiging aan de binnenkant van de accu vaak niet zichtbaar is aan de buitenkant. Een val of botsing kan al voldoende zijn om het proces van thermal runaway in gang te zetten, zonder dat dit direct opgemerkt wordt. Om die reden zijn accukasten uitermate geschikt voor particulieren, maar ook voor grote bedrijven die meerdere apparaten willen laden, zoals fietsenmakers.

Kies voor veiligheid met een accukast

Met de accukast biedt Meijvogel Inbraakbeveiliging een veilige en gecertificeerde oplossing voor de opslag van lithium-ion batterijen. Door de brandwerende constructie en extra veiligheidsopties minimaliseert deze accukast het risico op accubranden en schade aan uw winkel of bedrijfspand.

Zorg ervoor dat uw kostbare apparaten en uw omgeving beschermd zijn door te investeren in de juiste accukasten. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen.